Марсианско общество – България – цели, проекти, начини за участие

Презентацията е дълга, възможни са някои неточности от набиране. Ако искате да ги коригираме, ще бъдем благодарни да се свържете с нас, като цитирате грешката, за да можем да нанесем поправките своевременно.

„Марсианско общество – България – цели, проекти, начини за участие“

 

Два вида хора

 

Икономиката е в криза, но предвидливите не чакат края на кризата, за да започнат да се подготвят за времето след кризата. Отнема време да се променят нагласите в мисленето. Казват, че класите на хората се определят не от финансовото положение – бедни и богати, а от начина им на мислене за бъдещето. Хората, които са първа класа инвестират в бъдещето. Хората втора класа „инвестират“ само в настоящето. Ние от кои хора сме?

 

Цели на „Марсианско общество – България”

 

Основната цел е да подготвим следващото поколение в България – това на нашите деца за космическа експанзия. Ако на някой това му звучи прекалено амбициозно, мога да го кажа и по по-засукан начин със същия смисъл: Да подготвим хората за новите реалности, които вече настъпват. Ако преди 50-60 години това са били радиото и телевизията, то днес това е космическата промишленост. Само хората, които са подготвени, ще успеят утре.

 

В началото на годината година отбелязахме 26 години от трагедията със совалката „Чалънджър”, отнела живота на 7 астронавти. Средната им възраст е била 40 години. Според изследване[1] на журналисти средната възраст за първи полет при американските астронавти дори се повишава още повече, което отчасти се дължи намалелия брой совалки след трагедията и с друга совалка – „Колумбия” през 2003 година.

 

Но живеем в интересни времена – в момента се формират частните космически компании, които след време ще имат нужда от всякакви специалисти, включително хора за позициите на астронавти. Дори сега, ако отворите сайтовете на тези компании – СпейсЕкс, Дийп Спейс Индъстрис, Планетъри Рисорсис и др., ще видите свободни работни места за специалисти по небесна механика, аерокосмически инженери, софтуерни инженери и така нататък. Тази тенденция няма да отслабне, напротив, тя ще се усили.

 

Ако днес едно дете е примерно на 10 години, през 2035 година, когато евентуално са плановете на НАСА за първа мисия до Марс, то ще е на 33 години.

 

Добре, би казал човек, обаче то е българче, а не американче, няма шанс да стане астронавт.

 

Това опасени е вярно. Но това са първи полети. В рамките на 10-15 години нещата ще се променят. Вероятно ще има бум на търсенето на специалисти, а дори и на заселници на Марс. В този случай и на двете планети ще има глад за тесни специалисти в различни области.

 

Можем да споменем няколко българи, работили в космическата индустрия на САЩ[2]:

 

Проф. д-р инж. Иван Ночев: Проектира система с ракетни двигатели за спускаемия апарат, с който е осъществено плавното кацане на Луната и успешното излитане и скачване с кръжащия в орбита модул.

Д-р Иван Михов – автор на методиката за измерване на разстояния чрез лазер[3]

Проф. д-р инж. Петър Петров: с принос за проектирането и конструирането на ракетите „Сатурн”, използвани за изстрелване по програмата „Аполо”

Проф. д-р инж. Виден Табаков: Работил е в екипите, конструирали космическите кораби от серията „Аполо“. При шестте лунни експедиции Табаков е осигурил безопасността на стартовете на ракетите „Сатурн-5”

 

Дори в момента за НАСА работи Маргарита Маринова[4], а Кирил Дончев[5] е водещ инженер по разработването на космическия кораб Dragon в компанията СпейсЕкс.

 

Е, не всеки може да изпрати децата си в САЩ, нали?

 

Ето и някои от организациите в България, които биха могли да помогнат в придобиването на знания:

 

Училище по роботика „Робопартанс”[6]:

частна инициатива, занимава се с роботи от серията LEGO Mindstorms, където се научава програмиране, конструиране от основни елементи на роботи, работа и принцип на различни сензори, участие в национални и международни състезания по роботика FLL (First LEGO League).

Възраст: над 8 годишна възраст за учениците.

 

Образователна програма „Космически предизвикателства”[7]: мултидисциплинарна образователна програма в областта на космическите науки и високи технологии в България. Основната идея е да се създаде стабилно и адекватно космическо и високотехнологично образование на национално ниво и да се насърчи работата на млади хора по иновативни програми. Кани множество експерти от световноизвестни университети, агенции и асоциации.

Възраст: основно насочена към млади хора/студенти на възраст 17-25 години[8]

 

Сдружение с нестопанска цел „Марсианско общество – България”: да, това сме ние. Работим с хора от всякаква възраст за всичко, свързано с Космоса, и по-специално – с Марс.

 

Отделяме специално внимание на децата на възраст 7-14 години и учениците в гимназиална възраст.

 

За това какво правим, ще стане дума малко по-късно.

 

Сега само накратко ще кажа, че:

 

  • Имаме успешно завършен литературен конкурс за 2012 година[9] с участието на повече от 100 разказа и повече от 70 стихотворения, като конкурс имаме и през тази година.
  • Издадохме първите в България карти на Марс на български език и част от тиража подаряваме на астрономическите организации и обществени библиотеки в България[10]. В момента приемаме дарения за по-голям тираж, който да ни позволи да направим същото и за училищата.
  • Имаме проект за механичен марсиански гравитационен симулатор, който е завършен на идейно ниво и сега търсим начин за реализирането му.
  • Преведохме субтитри[11] на „The Mars Underground” от 2007 година – филм, в който се говори за проекта на д-р Робърт Зубрин за полет до Марс.
  • Учредихме награда за първия човек или екип, пуснал CanSat в България.
  • Имаме разговори с InitLab – създали първия 3D принтер в България с отворен код.
  • Превод на условията за кандидатстване за участие[12] в Марсианската пустинна изследователска станция на „Марсианско общество – САЩ“ в пустинята Юта – сега всеки българин може да се запознае с тях и да отиде – било като се включи в международен екипаж или пък в България се сформира цял екипаж.
  • Една от целите ни като Общество е да създадем библиотека от документи с отворен код, в които да е описано как човек да направи CanSat, 3D принтер и т.н.

 

Учебни заведения

 

Технологично училище „Електронни системи” към Технически университет—София (ТУЕС)[13] – „В Технологично училище „Електронни системи” към Технически университет – София се подготвят средни специалисти в професионално направление “Автоматика и електроника” по професия “Програмист” със специалност “Системно програмиране” и по професия “Техник на компютърни системи” с две специалности: „Компютърни мрежи” и „Компютърна техника и технологии”. Училището е с разширено изучаване на английски език.”[14]

 

Софийски университет – магистърска програма по аерокосмическо инженерство и комуникации – „В рамките на своето обучение завършилите магистърска програма АИК придобиват познания в две основни области – аерокосмическо инженерство и безжични комуникации.”[15]

 

В Европа ми е известен само един университет, който специализира в областта на космическата индустрия – Интернешънъл Спейс Юнивърсити (International Space University)[16]

 

МЕЖДУНАРОДНИ ВЪЗМОЖНОСТИ

 

„Марсианско общество” САЩ

 

Участие в „Марсианската пустинна изследователска станция” на TMS в Юта (MDRS)[17] – на сайта на МОБ има преведени условия[18] за кандидатстване за участие на тази станция.

По принцип е за хора над 18-годишна възраст, но по изключение се допускат и хора на по-малка възраст.

 

Важи за хора от целия свят, включително от България. Много пъти екипажите са били с международен състав, както и много пъти – национални екипажи от различни държави.

 

Продължителността на една смяна е 2 седмици. Кандидатства се до 30 септември (датата е приблизителна) всяка година.

 

 

 

Състезание с роботи за университети (URC)[19] – ежегодно международно състезание, отново организирано от „Марсианско общество – САЩ”. За 2013 година ще участват 14 отбора от 4 държави – САЩ, Канада, Полша и Индия.

 

Участват студенти, но в отборите се допускат и ученици от гимназиално образователно ниво.

 

Продължителност: 3 дни

 

Наградата е 1000 долара и заплащане на транспорта до годишното събрание на „Марсианско общество – САЩ”, само и единствено за най-добрия отбор

 

 

NASA SpaceCamp Turkey[20] – Космически лагер на НАСА в Измир, Турция:

 

По тази програма за около 8 години са преминали повече от 100 български деца.

 

Обща информация за програмата:

 

„Програмата е насочена към деца и младежи на възраст от 9 до 15 години, с интереси в областта на природните науки, астрономията, астро-физиката, физика, биология, математика, инженерни науки и други, вкл. хуманитарни науки. Програмата се осъществява в лицензиран учебно-тренировъчен лагер, изграден около истински космически симулатори. Обучението се провежда от специално обучени международни тренери. Занятията са на английски език, което изисква средно ниво на владеене на езика от кандидатите.
Желаещите могат да се включат в конкурса за спечелване на стипендия и да участват в програмата “Space Camp Turkey”. Кандидатстването става, чрез изпращане на есе на английски език. Може да се участва и с видео есе. Срокът за подаване на есетата е 20.02.2013 г.”

 

Възраст: 9-15 години

Кандидатстването става с писане на есе на английски до 400 думи по предварително зададена тема.

Обучението е на английски език

Продължителност: 1 седмица, 3 смени в годината.

Такса за транспорт и храна: около 1770 лв. за 2013 година

 

Комисия по планетарна картография към Международката картографска асоциация[21] – възможност за практика, свързана с картографията.

 

Всякаква възраст, въпросът е да има желание за работа и стремеж към знания

 

КОСМИЧЕСКА ИНДУСТРИЯ

 

РАКЕТНО ДЕЛО

 

Спейс Икслорейшън Текнолъджис (САЩ), по известни като СпейсЕкс[22], за последните единадесет[23] години направиха самостоятелен проект:

 

на ракета под общото име Фолкън (Сокол). Ракетите са Фолкън 1 (един двигател), Фолкън 9 (девет двигателя, 13,150 тона до ниска земна орбита (НЗО)[24], 4,850 тона до геостационарна трансферна орбита (ГТО)[25]), и в бъдеще се очаква Фолкън Хеви (3 ядра с по 9 двигателя, 53 тона това до НЗО, 12 тона до ГТО). Целта е да се постигне ниска цена на изпращане на товар в орбита чрез връщане на първата степен на ускорителя непокътнат на Земята за повторно многократно използване (в момента тези ускорители се ползват еднократно от всички агенции и компании).

 

Капсула (космически кораб) Драгън, който е и първият частен космически кораб, скачил се с МКС (Международната космическа станция). Към 04.03.2013 г. има 3 от 3 успешни скачвания с МКС.

 

Собственик на компанията е Елън Мъск – съосновател на Пейпал.

 

Следващите компании са с развитие на техниката в близко бъдеще.

 

Риакшън Енджинс Лимитид[26] (Великобритания), разработват техния Скайлон (Skylon), който представлява безпилотен космоплан за многократно ползване. Товароподемност 15 тона, може да излита и каца от/на достатъчно дълга писта.

 

Сиера Невада Корпърейшън[27] (САЩ) разработва Дрийм Чейзър – ракетоплан с вертикално излитане и хоризонтално приземяване. Капацитет 7 души и товар до орбита

 

Върджин Галактик[28] (САЩ) разработва СпейсШипТу – космоплан за суборбитален полет и Уайт Найт Ту – многокорпусен самолет-платформа за СпейсШипТу.

 

Собственик на компанията е Ричард Брансън – маркетингов специалист.

Блу Ориджин[29] (САЩ) разработва ракета Ню шепърд и капсула Ню вийъкъл – последната премина успешни изпитания за аварийно катапултиране, което би се използвало при проблем на площадката. Датата на теста беше 19 октомври 2012 година.

 

Собственик на компанията е Джеф Безос – основател на Амазон.

 

Орбитъл Сайънс Корпорейшън[30] (САЩ), известна още като Орбитъл, разработва ракета Антарес, кораб Цигнус и херметични модули за транспорт на товар до МКС.

 

 

НАДПРЕВАРАТА ЗА МАРС

 

В надпреварата за Марс виждаме все повече инициативи, подкрепени от частни фирми и държавни аерокосмически агенции.

 

От държавните агенции някакви далечни планове за опити на полет до Марс засега са заявени само от NASA – за след 2030 година.

 

До началото на февруари 2013 година единствената частна компания, която беше обявила полет до Марс беше холандската инициатива Mars One[31]. Тя представлява поетапна колонизация от по четирима души на всеки 2 години, като се започне от 2023 година. От тази, 2013 година започна набирането на кандидати за астронавти, които ще се подготвят до около 2021 година и през поредица от проверки ще останат 4 души, които ще оформят първата група.

 

На 27 февруари пресконференция[32] даде една нова частна американска инициатива, наречена Инспирейшън фор Марс[33] (Вдъхновение за Марс), чиято цел е да вдъхнови учениците да учат дисциплини, свързани със STEM /наука, технология, инженерство, математика/, понеже това се разглежда като основа за икономическия възход на САЩ. Водещ инициативата е милионерът Денис Тито. Целта на мисията е облитане на Марс през 2018 година, като общият полет ще продължи 501 дни с начално излитане от Земята на 5 януари 2018 година.

 

ДРУГИ ОТРАСЛИ

 

Следва кратко описание на специализирани компании за усвояване на Космоса, които разчитат за транспорт на по-горе изброените компании от бранша на ракетостронето. Фактът, че те съществуват, означава че вече сме достатъчно близо до момента на рязко повишаване на човешкото присъствие в космическото пространство – в началото чрез роботизирани апарати с промишлено предназначение, а след това – и на човешко присъствие въз основа на това промишлено усвояване.

 

Добив на ресурси

 

През 2012 година[34] беше обявено съществуването на частната компания Планетъри Рисорсис[35], известни като PRI (Planetary Resources, Inc.), САЩ. Компанията е създадена през ноември 2010 г., но официално обявена едва през 2012 г. Нейната  цел е разработването на астероиди за добив на суровини. Подозирам, че тази компания има интерес и към разработването на полезни изкопаеми на Марс, както подсказва името. Планират серия космически кораби и сателити Аркид от 3 вида за изучаване на перспективни астероиди[36].

 

Година по-късно – на 22 януари 2013 година[37] – беше обявено съществуването на компанията Дийп Спейс Индъстрис[38] (DSi). Основното ядро е от австралийци, но самата компания е международен консорциум. Тяхната цел също е извличане на суровини от астероиди. Техните планове са за рудодобив, синтез на гориво на място и доставка в орбита или други места в космоса и изработка на машинни детайли на място чрез 3D принтери.

 

Хабитати

 

Бигълоу Аероспейс[39] (САЩ) е частна американска компания, специализирана в надуваеми обитаеми модули. Модулите могат да се свързват, така че да образуват по-големи конфигурации. По твърдение[40] на самата компания техните модули осигуряват по-добра радиационна и микрометеоритна защита, отколкото текущите жилищни модули на Международната космическа станция (МКС). Наскоро от Бигълоу обявиха и ценоразпис[41] за наем за бъдещата им частна орбитална станция, състояща се от 2 модула BA-330, с общ обем от 660 кубични метра, както и за цена на пътуване на отделни хора. Цената на едно астронавтско място е между 26 и 37 милиона ам. долара. За сравнение за периода 2013-14 година NASA плаща на руската Федерална космическа агенция 55,8 милиона ам. долара, а за периода 2014-2015 – почти 63 милиона ам. долара[42].

 

 

Състезания на NASA, свързани с Космоса

 

Състезание на NASA за космическа колония[43] (NASA Space Settlement Contest)

Провежда се ежегодно от 1994 година насам, като кандидатстването е до 15 март. Могат да участват ученици до 12 клас (18 годишна възраст) от цял свят. Всички участници получават сертификат за участието си. Най-добре представилият се отделен участник или отбор получава награда от 5000 долара. Ако е отбор, наградата е за отбора и тя се разпределя между съотборниците.

 

Състезание на NASA за рудодобив на Луната[44] (NASA Lunabotics Mining Competition)

Състезанието се провежда за четвърта поредна година и е ориентирано към колежи и университети от цял свят, работещи в областта на STEM (наука, технология, инженерство и математика). Броят на съотборниците е без ограничение, но има ограничение за броя на участващите отбори – само първите 50 одобрени отбора се допускат до участие. За 2013 година регистрацията е приключила.

 

Международно състезание за свързани с Космоса приложения[45](International Space Apps Challenge) – организира се в 75 града по цял свят, където граждани ще могат заедно да разрешат различни проблеми, свързани с подобряването на живота на Земята, както и на живота в космоса. За повече информация за тазгодишните „предизвикателства“, които участниците трябва да разрешат, може да разгледате сайта http://spaceappschallenge.org/challenges/. За 2013 година в България състезанието ще се проведе в академията на фирма Телерик в София на 20 и 21 април.[46]

 

За 2013 година предизвикателствата са от няколко типа:

 

  • Вълнуващ разказ или презентация, които да разкажат защо е нужно изследване на Космоса с истории и данни от историята на NASA
  • Проектиране на CubeSat[47] (или ято от CubeSat), които да оползотворят свободното място на бъдеща роботизирана марсианска мисия, който CubeSat да помогне да разберем повече за Червената планета.
  • Разширяване функционалността на сайта Spot the Station,[48] с цел добавянето на повече обществен смисъл при намирането на Международната космическа станция в нощното небе.
  • Визуализация на близкоземен обект – визуализиране на данните на NASA за близкоземни обекти (NEO – Near Earth Objects) (астероиди и създадени от човека останки) и допринасяне за допълвана от гражданите база данни с гледки от астрономи-любители и потвърждаване на NEO в Слънчевата система
  • Създаване на физическо представяне на роувъра Кюриосити въз основа на данните от Кюриосити през първите 90 дни.
  • Разработване на идея за използване на 150 кг изхвърлена маса по време на фазата на навлизането и приземяване на марсианска мисия, за изпълнение на научни или технически задачи.
  • Създаване на мобилно приложение, което да позволи на наблюдатели на метеорен дъжд да проследят мястото, цвета и размера на метеора.
  • Създаване на инструменти с отворен код, които да преобразуват, представят и визуализират архивирани данни, натрупани през десетилетията космическа дейност, с цел съвременното им използване.
  • Ако нищо не се вписва във Вашите желания, можете да смесите или промените което и да е от горепосочените предложения.

 

Други състезания, насочени към деца, и образователни ресурси можете да намерите на порталния сайт за образование на NASA на адрес: http://www.nasa.gov/education.

Тъй като за тази година явно мнозина, които сега научават за всички тези форми на състезателни участия (отнася се за всичко в тази презентация), то можете да запазите информацията за следващата година. По тази причина и самата презентация съдържа много линкове и имена в оригинал.

 

Други състезания

 

Научно изложение на Гугъл[49] (Google Science Fair) – ежегодно научно онлайн изложение, организирано от Гугъл.

Предназначено е за ученици на възраст между 13 и 18 години

За 2013 година[50] регистрацията приключва на 30 април 2013 година.

 

В каква област могат да се насочат желаещите да подпомогнат колонизирането на Марс?

 

Такива желаещи, ако говорим за деца и ученици, могат да се насочат във всяка област на науката, технологии, инженерство, математика (STEM) . Дори далечно нещо като растителната селекция може да помогне с много – да се направи такъв сорт зеленчук, който да може да вирее при ниско налягане, по-ниска температура и по-ниска осветеност.

 

За целите на подпомагането на такива търсения „Марсианско общество – България“ има желание да направи онлайн библиотека с документация от отворен тип (open source). Ето и някои от проектите, които имаме желание да включим или може да са идеи за реализиране на такива ученици:

 

  • Агрегат за ракетно гориво[51] от метан и водород за производство на метан и кислород – гориво за ракети. (през ноември 2012 година излезе новина[52], че СпейсЕкс възнамеряват да строят ракетни степени с метан, които ще бъдат използвани на Марс. Както може да се види, производството на метан е перспективна технология)
  • CubeSat[53] – малък сателит с размери 10/10/10 см. Такива обикновено се създават в университетите. Готов комплект може да се купи примерно от http://www.cubesatkit.com/ (посетена на 2013-03-07). Възможностите за изстрелване на такива сателити като вторичен товар се увеличават непрекъснато. Засега са ограничени до съответните държави – САЩ[54], Русия[55] и държавите-членове на ESA[56], но да се надяваме, че скоро и България ще бъде член на Европейската космическа агенция. А дотогава имаме време да натрупаме опит в изграждането на тези наносателити самостоятелно или в партньорство с хора от държава-член на ESA.
  • CanSat – за този проект ще стане дума по-късно.
  • Оранжерия за марсиански условия или за закрито ползване в космически кораб
  • Биореактор за комбинирано отглеждане на ядивни водорасли и риба
  • Аквапонна система за комбинирано отглеждане на растения и риба. Реално разработена система на принципа „направи си сам” има разработена в сайта на Instructables.[57]. При интерес е възможно организиране на финансиране от страна на „Марсианско общество – България” чрез сайтове[58] за групово финансиране.
  • Двигателна платформа на роувър
  • 3D принтер – ценово сравнение[59] показва, че комплект за сглобяване 3D принтер Mendel с отворен струва около 650 Евро с доставка от Великобритания до България. Това означава, че реализация на принтер в България с български части под тази цена е ценово изгодно предложение (Попюлър Микеникс публикува добра статия[60] за интереса на НАСА към 3D принтерите и тяхното бъдещо използване в Космоса и на Марс)
  • ВЕИ – светлинните и климатичните условия на Марс са по-различни от тези на Земята и ВЕИ трябва да се адаптира за марсианските условия
  • Система за пречистване и обогатяване на въздуха
  • Любителско радио до МКС – ARISS (за този проект ще стане дума по-късно)
  • MaGraS – марсиански гравитационен симулатор
  • Марсиански велосипед – това не е новост. За марсиански велосипед пише още Рекс Гордън в романа си „Пръв на Марс”, публикуван през 1956 година.[61] Идеята на велосипеда е, че той е леко и бързо превозно средство за къси разстояния. Един от проблемите е, че трябва да се проучи стабилността и свойствата на марсианския реголит чрез изследване на данните от пътуването на трите марсиански роувъра – Опъртюнити, Спирит и Кюриосити. Предполага се, че тези данни са обществено достъпни, тъй като техен собственик е НАСА, а според един от основните документи на тази агенция, всички данни, придобити от космическите изследвания през нея, са обществено достъпни.Данните, които се търсят са неща като следните: съпротивление на търкаляне, приплъзване и други. Те от своя страна влияят на предавателни съотношения, натиск върху земята и други. Автомобилостроителни инженери, пътностроителни инженер и военните – всички те са много заинтересувани в такива данни. Описание на някои от данните като тип могат да се видят в някои документи[62], както и вариант за лунен мотоциклет[63] (не е летял до Луната)Възможно е да се окаже, че такъв велосипед може да спасява човешки живот един ден. Разбира се, той би могъл да се ползва и като средство за придвижваме между хабитатите или в подкуполно пространство или в самия хабитат (примерно в лавова тръба, по-голям кратер с купол и т.н.)

    Приложение на развитата технология може да бъде велосипед с по-голяма проходимост, особено в по-меки почви или пясъчни пустини.

    Проектът е подходящ за студент по механотехника/транспортна техника в предпоследна година. Възможна е връзка с чуждестранен ментор.

  • – Разделител на твърдите боклуци от сивата[64] вода (използвана вода, но не за човешки екскременти и урина; вода, която съдържа човешки екскременти и урина се нарича черна вода[65]) за отделяне на органичните твърди материали от водния поток и след това да ги натрупва за преработка/тор. (Предлага се връзка с чуждестранен партньор за съвместна работа)- Хидропонна система за маса или окачване на прозорец, която само се пълни първоначално, а след това се допълва и поддържа от компютърен контролер. Системата се наблюдава и изпраща имейл на потребителя, когато й е нужно презареждане. Като допълнителна възможност е система със светодиодно (LED) осветление, която се управлява от вграден контролер и може би соларна електрическа система. Първата версия би била с билки като растения (с подходящия код във вградения контролер), а по-късни версии ще включват различни по вид растения и съответно – програми. (Предлага се връзка с чуждестранен партньор за съвместна работа)- Изработка на костюм, ръкавици, програмен код за лендер; хардуерни модули – под формата действащи аналози, които лесно да се адаптират до летателно оборудване. (Предлага се връзка с чуждестранен партньор за съвместна работа)

 

Повечето от горепосочените дейности имат потенциал да се развият като собствен бизнес: например западна компания отдавна работи по производство на месо по лабораторен принцип чрез изграждане на тъкан с 3D принтер в хранителна среда[66]. Използва се 99%по-малко земя, 96% по-малко вода, освобождават се 96% по-малко парникови газове и се ползва 45% по-малко енергия за производството на 1 кг месо, сравнено с обичайния начин чрез изхранване на животни. През 2011 година успява да произведе и първата кайма от такова месо, което, обогатено с витамини и други добавки, се превръща в различни по вид колбаси.

 

Частни некомерсиални космически програми с отворен код

 

Copenhagen Suborbitals[67] – желаят да изстрелят човек в Космоса. Работят с продукти, които могат да се намерят, най-общо казано, в магазина, работят по схемата „опън сорс“ (open source). През февруари излезе подробна статия на един от основателите в сайта Уайърд[68].

 

Възможности за разработки в средни училища и университети

 

Идеи за разработки в специализирани средни училища и университети и теми на дипломни работи и за научни степени могат да се намерят на сайта Марспедия[69] в областта на отоплението на парниците, производство на почва, вятърни турбини, извличане на вода от атмосферата.

 

ИНТЕРАКТИВНИ МЕТОДИ ЗА ИНДИВИДУАЛНА ПОДГОТОВКА

 

Самостоятелното мислене, бързото усвояване на нови знания, спестяване на време – всички тези неща са важни за успеха на всеки човек, особено пък когато съвместява две или три специалности, каквито са изискванията за космическите екипажи. Ако тези умения се придобият в ранна възраст, начинът на учене остава за цял живот.

 

По тази причина по-долу са изброени сайтове за самостоятелна подготовка и проекти:

 

Сайтове за обучение и подготовка:

 

Офлайн:

 

Регионалната библиотека

Библиотеката на местен университет

 

Помощната секция на софтуерните програми на компютъра

Сериите For Dummies („За идиоти”) и Learn in 24 Hours („Да научим за 24 часа”)

 

Онлайн:

 

Някои сайтове с видеоуроци или статии:

 

Кан Академи[70]

– общ брой видеоуроци – над 4000[71]. Много е важно да се отбележи, че има и подготовка задачите по математика на няколко вида тестове

– уроци, озвучени на български език[72] – 63[73]

– уроци със субтитри на български език – поне 160 по информация водещия преводач на проекта Иван Господинов

 

Уча се[74]сайт с видеоуроци, създаден от българин за българи

– 936 урока изцяло на български (към 2013-03-07)

 

Уикипедия[75] – добър за отправна точка, но не е задължително информацията да е точна и вярна.

– над 4 100 000 статии на английски език (към 2013-03-07)

– 145 106 статии на български език[76] (към 2013-03-07)

 

Някои сайтове за споделяне на видео

 

Youtube:[77] най-големият сайт в света за споделяне на видео. Имат възможност и за излъчване на преки предавания

 

Vimeo:[78]– също добър сайт. Можете да видите онлайн поредица за изучаване на английски език за начинаещи на адрес: http://vimeo.com/channels/145946

 

Ви Бокс Севън:[79] – най-големият български сайт за видеосподеляне. За съжаление не съм го запомнил със съдържателни видеофайлове на образователна тема.

 

Сайт за лични проекти

 

Инстръктабълс:[80]сайт за проекти от вида „Направи си сам”.

 

Онлайн курсове

 

Coursera[81]: 328 онлайн курса от различни области

 

Udacity:[82] – онлайн курсове в областта на бизнеса, компютърните науки, математиката и физиката, в 3 нива на сложност

 

EDX:[83] – онлайн курсове от водещи университети. Основатели на сайта са Харвардския университет и Масачузетският технологичен институт (MIT).

 

ОНЛАЙН ИЗЧИСЛЕНИЯ

 

Волфрам-Алфа[84] – изчислителен сайт чрез въвеждане на ключови думи и стойности.

 

СИМУЛАТОРИ

 

Orbiter Space Flight Simulator[85] – симулатор на космически полет с реално съществуващи или съществували ракети и кораби, както и с измислени.

 

 

ПАУЗА

 

Сега ще направим почивка, през която можете да се насладите на метеорита, паднал край Челябинск на 15.02.2013 г.

 

Защо казвам насладите? Първо, защото такова нещо не се вижда всеки път (всъщност досега няма документирано на видео такова навлизане) и второ, много хора изтъкват астероидите като възможна причина за намаляване на човечеството и още една причина за разселването му на други планети и конкретно – Марс. След паузата ще говорим за това какво по какви проекти работи Марсианско общество – България и най-вече – как Вие или Вашите деца могат да се включат в проекти, свързани с усвояването на Космоса и колонизация на Марс.

 

 

Челябинск, Южен Урал, Русия, 15.02.2013

 

http://say26.com/meteorite-in-russia-all-videos-in-one-place

 

България и Европейската космическа агенция. Какво може да направи „Марсианско общество – България” в това отношение.

 

ESA[86] е Европейската космическа агенция. Към днешна дата (8 март 2013 г.) България е единствената държава от ЕС, която не е член на агенцията (но от 12 окт. 2011 година е със статус на наблюдател)[87].

 

Несъмнено членството в ESA ще открие възможност на българите за достъп до проектите, които агенцията осъществява, а също така и ежегодно CanSat състезание, което се финансира[88] от ESA[89] (обучение на преподаватели, 1 комплект CanSat…).

 

По отношение на CanSat също така има и изцяло частни инициативи, като например ежегодното състезание на Мадридския политехнически университет[90].

 

В скоро време България може би ще стане член на ESA и ще има достъп до проектите, като например CanSat, но ако някой желае да се възползва максимално, най-доброто е да се подготви предварително.

 

По тази причина „Марсианско общество – България” има награден фонд от 500 лв. като награда за първия човек или отбор, който осъществи пускане на CanSat в България. За момента търсим и средно училище или университет, който да може да се включи с оценяване на техническата част. Наградата е за първия осъществил такова пускане, без ограничение през коя година. За да улесним желаещите, сме събрали малко информация в Google Docs[91].

 

 

Но преди да преминем към проекти и планове за 2013 година, нека да опиша какво направи „Марсианско общество – България” през 2012 година:

 

  • Превод на статията на д-р Зубрин „Икономическата жизнеспособност на колонизацията на Марс”[92] – статия, която той пише през 1995 година. През 2013 година е качена и в сайта „Моята библиотека” (известна като „Читанка”), където е на разположение в няколко формата за електронни книги[93].
  • Сайт http://marssociety.bg/, който е активен от 8 март 2012 година.
  • Страница https://www.facebook.com/MarsSocietyBulgaria във фейсбук
  • Група на МОБ https://www.facebook.com/groups/399707303378084/ във фейсбук
  • Литературен конкурс 2012[94]
    • 104 разказа[95]
    • 77 стихотворения[96]
    • 1 пиеса[97] в раздел „Други”[98]
    • раздадени награди в срок J
  • марсиански гравитационен симулатор – на проектно ниво, проект на инж. Ангел Танин (няма страница)
  • марсиански домати[99] – между 20 октомври 2012 и 20 февруари 2013 година – не оправда очакванията, за 2013 година ще опитаме с друга култура – например маруля
  • прототип на платформа на роувър – частично успешен, но има какво да се желае още (няма страница)
  • карти на Марс[100] – карти на Марс за пръв път на български език, с възможност за получаване срещу дарение за проектите на „Марсианско общество – България”.
    • размер: 50 на 70 см,
    • мащаб: 1: 32 000 000 (1 см = 320 км)
    • пълноцветен печат,
    • с надпечатен лак,
    • два вида карти:
      • фотокарта[101]
        • фотокарта
        • факти за Марс
        • климат
          • минимални нощни и максимални дневни температури на повърхността на Марс по нулевия меридиан на различни географски ширини, засечени за 1 марсианска година за периода юни 2000 г. – април 2002 г.
          • графично изобразяване на дневни максимални и нощни минимални температури при 0, 30 и 60  северна и южна г. ш. градуса г. ш.
          • = дневна слънчева енергия на различните географски ширини във [Wh/(sol*m2) ]
          • метеорологични данни за една марсианска година
            • налягане при мястото на кацане на Viking-2 (47 градуса сев. г. ш.)
            • скорост на вятъра при мястото на кацане на Viking-2 (47 градуса сев.  г. ш.)
            • денонощна макс. и мин. температура при мястото на кацане на Viking-2 (47 градуса сев. г. ш.)
            • разстояния от Слънцето в милиони километри
            • изглед от Chryse Planitia (от лендера Viking-1)
            • изглед от Utopia Planitia (от лендера Viking-2)
            • три исторически скици на Марс
            • топографска карта[102]
              • топографска карта
              • номенклатура на географските названия на Марс (названия на релефните форми на латински и български език) (можете да се види също така и разширената номенклатура[103] онлайн)
              • исторически периоди на Марс
              • напречен разрез на повърхността на Марс в направление северозапад-югоизток
              • орбитални параметри на Марс
              • изображение на Северната полярна шапка
              • изображение на Южната полярна шапка
              • изображение на Apollinas Patera
              • изображение на Olympus Mons
              • изглед при кратера Бийгъл (снимка на роувъра Опъртюнити)
          • На основните карти са показани известните места на приземяване на различните мисии до Марс (американски и съветски). Мястото на приземяване на марсианската научна лаборатория “Кюриосити” не е указано, понеже оригиналът на карта е изготвен през 2008 година и съответно данните са актуални спрямо 2008 година. Възможно е това да бъде нанесено при повторния тираж[104] за училищата.
          • Част от тиража е за разпространение до обществени библиотеки и аеро/астродружества/клубове/обсерватории/планетариуми – има и списък[105] къде вече са си ги поискали и получили съответните библиотеки и астро-организации
  • Подкрепа за НАО „Рожен”[106]
    • свързахме се с д-р Таню Бонев (директор на НАО „Рожен”) и написахме първата статия[107] за този проблем
    • по-късно Борис Рангелов – симпатизант на „Марсианско общество – България” създаде и страница във фейсбук „Да спасим НАО-Рожен”[108]

 

 

Проекти и планове през 2013 година

 

Завършени

 

Превод на субтитри за „The Mars Underground” („Задкулисният Марс”) 2007[109], благодарение на главния редактор на литературния конкурс на МОБ за 2013 година Мария Асенова.

 

Предстоящи и текущи

 

CanSat – имаме малък награден фонд за първия човек или екип, пуснал CanSat в България – независимо дали е направен в България или комплектът е внесен от чужбина.

 

Литературен конкурс 2013[110] – тази година обявихме конкурса като международен, имаме и изисквания за грамотно написани текстове (по тази причина написахме и статия „Подготовка на текст”[111]).

 

ARISS (проектът няма собствена страница)– ARISS (Amateur Radio to ISS – радиолюбителска връзка до Международната космическа станция) е проект, който започнахме миналата година. Имаме две предизвикателства за решаване – да намерим лицензиран радиолюбител, който да има интерес към проекта и второ, да закупим съответната апаратура – YAESU VX-7R[112] – като цената е около 380-400 долара в САЩ.

 

До момента сме само със мултичестотен скенер, с който можем само да приемаме сигнали. Инж. Тони Кънев се зае с този проект. „Марсианско общество – България” осигури скенера, а той направи антената, но нови опити ще има отново през лятото на 2013 г., защото тогава времето позволява излизане вечер.

 

Награда за първия екип или човек, направил 3D RepRap[113] принтер в България

 

„Марсианско общество – България” учреди награда за първия създал 3D RepRap принтер в България. Целта е изработката да е възможно най-евтината, необходимите части лесно да се намират в България или лесно да се доставят в България, да има лесно ръководство, така че и ученици от началните училища и от гимназиите да могат лесно да го сглобят, без да има нужда от ръководство на преподавател.

 

Изискванията са следните:

 

1. Най-ниска цена (в повечето случаи това означава възможно най-много части да са закупени в България).

2. Подробно описание откъде са закупени частите и приблизително на каква цена

3. Подробно описание стъпка по стъпка с възможно най-много обяснителен текст, снимки, видео

4. Разчет за колко време може да се сглоби принтера (колко време отнема на един човек)

5. Да има работещ прототип.

6. Обещание за съдействие на следващите екипи, които работят по същата документация за създаване на същия принтер

 

Наградата се присъжда само на първите, изпълнили петте условия.

 

Карта на Марс за всяко училище[114]

 

“Марсианско общество – България” желае да подари на всяко училище /включително частни училища, домашни ученици (хоумскулъри) и други образователни институции/ комплект карти на Марс.

 

Тъй като само училищата и университетите са повече от 2 500[115], трябва да направим голям тираж и в тази връзка събираме дарения. При дарение над 10 лв дарителят има право да получи, ако желае, по един комплект карти на Марс от първия тираж за всеки 10 лв дарение. В страницата Дарители[116] можете да видите подробности.

 

Целта на проекта издадените за пръв път на български език карти на Марс да стигнат до всяко българско училище/университет/кооператив/семейства с домашни ученици. За тази цел са необходими около 2 500 лв.

 

След като тиражът бъде издаден, картите ще бъдат разпространени чрез местни астроклубове и други астроорганизации до всяко училище.

 

По-долу можете да видите структурата на българското население към 2012 година[117] от сайта на World Fact Book[118], поддържан от ЦРУ[119].

 

 

Динамика на населението към 2012 г.
Динамика на населението към 2012 г.

 

Можете да се види, че децата до 19 годишна възраст са около 1,3 милиона. При около поне 10 годишен живот на картите поне толкова деца ще имат възможност за достъп до тези карти.

 

 

Локални групи на „Марсианско общество – България”

 

Имаме нужда от локални групи на всяко място, където има съмишленици, съсредоточени на едно географско място. По подобен начин локални групи има Инитлаб[120] – поне на мене ми е известно тяхно присъствие в София, Варна[121] и Бургас[122].

 

Как мога да помогна?

 

Можете да помогнете по много начини, като по-долу са изброени само някои от тях:

 

  • Мога да стана дарител за проектите на МОБ:

 

  • Карта на Марс за всяко училище
  • Марсиански гравитационен симулатор
  • CanSat
  • 3D принтер
  • друг проект

 

  • Мога да стана член на МОБ за 2013 година

 

  • Мога да направя дарение, за да получа повече карти на Марс – картите на Марс са много оригинален подарък.

 

  • Мога да проверя има ли карти в:

 

  • местната библиотека
  • местния астроклуб/планетариум/обсерватория
  • и ако няма – да дам контактите на МОБ, за да получат безплатния комплект карти на Марс

 

  • По други начини

 

  •  според уменията и положението

 

  • преводи
  • работа с изображения
  • включване към проект на МОБ
  • друго

 

 

Финансов отчет за 2012 година и бюджет за 2013 година

 

За 2012 година имаме приходи от дарения в натура и финанси на обща сума от размер на 3417,06 лв, разходи 2439,25 лв, баланс 977,81 лв, с който бяха изплатени наградите от литературния конкурс в размер на 820 лв.

 

Основните разходи през 2012 година бяха учредяването на „Марсианско общество – България” и печатането на първия тираж на картите на Марс на български език.

 

През 2013 година потвърдените разходи за около 1000 лв за литературния конкурс, от които 810 лв за награден фонд и остатъка до 1000 лв е свързан с евентуална реклама чрез разпечатване на определено количество флаери за конкурса, печатането на грамотите, изпращането им до наградените автори и банкови преводи до същите автори.

 

Други оперативни разходи са поддържане на банковата ни сметка, както и други малки разходи, свързани с осчетоводяване на дейността и др. подобни.

 

Също така за 2013 година предвиждаме 200 лв като начална сума за наградата за 3D принтер, CanSat и др. подобни конкурси, в зависимост от постъпленията от членски внос, сайтове за групово финансиране и др.

 

Това, върху което бихме искали да се концентрираме през 2013 година са няколко неща:

 

  1. Оптимизиране на MaGraS – в момента височината му е около 6 метра, което е твърде голяма височина, както и замяната на плочите на металната обшивка с плочи от по-лек материал – примерно дърво или подобен материал.
  2. Печат на карти за 2600 училища и под. институции, за което ни е нужна сума от около 2500 лв по цени от началото на 2013 година.
  3. Увеличаване на наградния фонд за 3D принтера от 200 на поне 500 лв, ако позволят възможностите ни
  4. Достигане на повече библиотеки и астрономически организации – клубове, обсерватории, планетариуми, които да получат от безплатните карти на Марс
  5. Печат на „Икономическата жизнеспособност на колонизацията на Марс” на книжно тяло – книжка около 64 страници, тираж в зависимост от възможностите. Примерна цена е 100 броя за 600 лв.

 

 

Преди да приключа и да дам възможност за въпроси и отговори, бих искал да благодаря на многото хора, допринесли за съществуването и дейността на „Марсианско общество – България” чрез доброволен труд, интервюта и статии, безплатни услуги, дарения по проекти и членски внос, както и активно поддържане на проектите на Обществото.


[1] „More astronauts embark on first space missions later in careers” – http://usatoday30.usatoday.com/tech/science/space/2007-08-06-old-astronauts_N.htm – посетена на 2013-03-03

[2] По информация от http://airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=227930, посетена на 2013-03-03

[3] http://dnes.dir.bg/news/izobretenie-turbina-7308540, посетена на 2013-04-11

[6] http://robopartans.com/, посетена на 2013-03-03

[7] http://spaceedu.squarespace.com/space_challenges_bg/, посетена на 2013-03-03

[8] По информация от http://spaceedu.squarespace.com/about_sc_bg/, посетена на 2013-03-03

[12] http://marssociety.bg/mars/mdrs/, посетена на 2013-03-03

[13] http://www.elsys-bg.org/, посетена на 2013-03-03

[14] Цитат от описанието на http://www.elsys-bg.org/school/education/, посетена на 2013-03-03

[16] http://en.wikipedia.org/wiki/International_Space_University, собствен сайт на адрес: http://www.isunet.edu/, презентация в Youtube на адрес: http://www.youtube.com/watch?v=1BN-C5HnRQY, посетени на 2013-04-11

[17] http://mdrs.marssociety.org/, посетена на 2013-03-03

[18] http://marssociety.bg/mars/mdrs/, посетена на 2013-03-03

[19] http://urc.marssociety.org/home, посетена на 2013-03-03

[21] http://planetcarto.wordpress.com/, посетена на 2013-03-03

[22] http://www.spacex.com/, посетена на 2013-03-04

[23] Навършени на 14 март 2013 година (клип по този повод: http://www.youtube.com/watch?v=ujX6CuRELFE, посетена на 2013-03-14)

[26] http://www.reactionengines.co.uk/, посетена на 2013-03-04

[27] http://www.sncorp.com/, посетена на 2013-03-04

[28] http://www.virgingalactic.com/, посетена на 2013-03-04

[29] http://www.blueorigin.com/, посетена на 2013-03-04

[30] http://www.orbital.com/, посетена на 2013-03-04

[31] http://mars-one.com/, посетена на 2013-03-06

[32] https://www.youtube.com/watch?v=qc_RycDf6hU, посетена на 2013-03-06

[33]  http://www.inspirationmars.com/, посетена на 2013-03-06

[34] Запис на пресконференцията от 24 април 2012 г. е на адрес http://www.youtube.com/watch?v=t0c9oZh4vTo. Още едно представяне от началото на 2013 г. е на адрес http://www.youtube.com/watch?v=dVzR0kzklRE. И двете страници са посетени на 2013-03-07

[35] http://www.planetaryresources.com/, посетена на 2013-03-07

[36] Повече информация за Аркид http://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_Resources, посетена на 2013-03-07

[37] Пресконференция по обявяването на DSi: http://www.youtube.com/watch?v=ht1_VIw6C98, посетена на 2013-03-07

[38] http://deepspaceindustries.com/, посетена на 2013-03-07

[39] http://www.bigelowaerospace.com/, посетена на 2013-03-07

[40] http://www.bigelowaerospace.com/ba330.php, посетена на 2013-03-07

[43] http://settlement.arc.nasa.gov/Contest/, посетена на 2013-03-07

[45] http://spaceappschallenge.org/, посетена на 2013-03-15

[46] Повече информация можете да намерите в следната статия „Какво ще представлява състезанието на НАСА „Space Apps Challenge”?” на адрес: http://www.economy.bg/inovations/view/7086/Kakvo-shte-predstavlyava-systezanieto-na-NASA-Space-Apps-Challenge, посетена на 2013-04-07

[47] http://en.wikipedia.org/wiki/CubeSat, посетена на 2013-03-15

[48] http://spotthestation.nasa.gov/, посетена на 2013-03-15

[49] https://www.googlesciencefair.com/, посетена на 2013-03-07

[50] https://www.googlesciencefair.com/en/2013/, посетена на 2013-03-07

[51] http://www.youtube.com/watch?v=wfDEfJenxak, със субтитри на български език, посетена на 2013-03-07

[52] SpaceX’s Mars rocket to be methane-fuelled, http://www.flightglobal.com/news/articles/spacexs-mars-rocket-to-be-methane-fuelled-379326/, посетена на 2013-03-27

[53] http://en.wikipedia.org/wiki/CubeSat, посетена на 2013-03-07

[55] http://news.mail.ru/politics/12186920/, посетена на 2013-03-07

[56] http://www.esa.int/Education/CubeSats, посетена на 2013-03-07

[59] http://www.3ders.org/pricecompare/3dprinters/, посетена на 2013-03-28

[61] http://en.wikipedia.org/wiki/No_Man_Friday, посетена на 2013-03-27

[64] http://en.wikipedia.org/wiki/Greywater, посетена на 2013-03-28

[65] http://en.wikipedia.org/wiki/Blackwater_(waste), посетена на 2013-03-28

[66] https://www.youtube.com/watch?v=waro4LJDZvU, посетена на 2013-03-07, със субтитри на английски език

[67] http://www.copenhagensuborbitals.com/, посетена на 2013-03-07

[70] https://www.khanacademy.org/, посетена на 2013-03-07

[71] По информация от https://www.khanacademy.org/about, посетена на 2013-03-07

[72] https://bg.khanacademy.org/, посетена на 2013-03-07

[74] http://ucha.se/, посетена на 2013-03-07

[75] http://www.wikipedia.org, посетена на 2013-03-07

[76] http://bg.wikipedia.org/, посетена на 2013-03-07

[77] http://www.youtube.com/, посетена на 2013-03-07

[78] http://vimeo.com/, посетена на 2013-03-07

[79] http://vbox7.com/, посетена на 2013-03-07

[80] http://www.instructables.com/, посетена на 2013-03-07

[81] https://www.coursera.org/, посетена на 2013-03-07

[82] https://www.udacity.com/, посетена на 2013-03-07

[83] https://www.edx.org/courses, посетена на 2013-03-07

[84] http://www.wolframalpha.com/, посетена на 2013-03-07

[85] http://orbit.medphys.ucl.ac.uk/, посетена на 2013-03-07

[86] http://www.esa.int, посетена на 2013-03-08

[88] http://cansat.eu/index.php/eu-funding, посетена на 2013-03-09

[89] http://cansat.eu/, посетена на 2013-03-09

[90] http://cansat.leem.es/, посетена на 2013-03-09

[108] https://www.facebook.com/SaveNAORozhen, постена на 2013-03-16

[112] http://en.wikipedia.org/wiki/Yaesu_VX_series#VX-7R, посетена на 2013-03-16

[113] http://www.reprap.org/wiki/Main_Page, посетена на 2013-03-18

[119] https://www.cia.gov/, посетена на 2013-03-19

[120] http://initlab.org/, посетена на 2013-03-19

[121] http://www.varnalab.org/, посетена на 2013-03-19

[122] http://www.burgaslab.org/, посетена на 2013-03-19

Оставете коментар