По повод на публикация във вестник

Днес, 31 януари 2013 година, в един от българските вестници, живеещи от сензационни новини, се появи статия за един от хората, които стоят зад фондацията с нестопанска дейност „Mars One“ (в статията наричанa „Марс Уан“).

В края на този постинг ще направя анализ на цялостната статия, но първо искам да засегна частта от статията, която има отношение към „Марсианско общество – България“:

У нас вече действа организация, чиято основна цел е да се популяризира идеята за пилотирани полети до Марс и колонизиране на Червената планета в близко бъдеще. Основателят на Марсианско общество – България Михаил Матеев обаче заяви, че не знае негови съмишленици да са кандидатствали за проекта на холандската фондация.  Според него опасенията, че доброволците биха били използвани като агитка в къща от типа на „Биг Брадър”, са безпочвени. Според него в проекта участват много известни хора, които не биха заложили името си, ако „Марс Уан” не беше сериозно намерение.
Самият Михаил от малък чете научна и научнофантастична литература. Израснал е с Циолковски, Жул Верн, поредица „Галактика”. Вярва, че човек ще живее на повече от една планета и мисли, че следващата най-подходяща е Марс. Неговото сдружение, което е регистрирана м.г., вече е организирало литературен конкурс за научна фантастика и е отпечатало подробни карти на Червената планета на български език, които разпространява по библиотеки и училища. Целта на Марсианско общество – България е да се създадат прототипи на технологии, които децата на възраст между 5 и 20 години да могат да доразвиват.

 

На първо място, ако журналистът си беше свършил работата професионално (а професионално означава да има достатъчно време за оглед на текста, включително от самия интервюиран – в случая – от мен) изобщо нямаше да се налага да пиша този постинг. Все пак писмената кореспонденция течеше в продължение на една седмица и не е професионално да се предоставя текста за корекция в последния момент (първата корекция беше отразена, но не и корекциите, изпратени 2 минути след това.)

 

Основателят на Марсианско общество – България Михаил Матеев обаче заяви, че не знае негови съмишленици да са кандидатствали за проекта на холандската фондация.

трябваше да бъде променено на

Основателят на „Марсианско общество – България“ Михаил Матеев обаче заяви, че не знае съмишленици на Обществото да са кандидатствали за проекта на холандската фондация.

Неговото сдружение, което е регистрирана м.г., вече е организирало литературен конкурс за научна фантастика и е отпечатало подробни карти на Червената планета на български език, които разпространява по библиотеки и училища.

трябваше да бъде

Сдружението, което е регистрирана м.г., вече е организирало литературен конкурс за научна фантастика и е отпечатало подробни карти на Червената планета на български език, които разпространява по библиотеки и астрономически организации (клубове, планетариуми, обсерватории, институти).

 

Трябва да се отбележи, че  „Марсианско общество – България“ не е на мене, Михаил Матеев, а на своите членове и симпатизанти;  нито съмишлениците са мои, а са съмишленици на „Марсианско общество – България“. По същия начин „Марсианско общество – България“ е на своите учредители, от които един съм и аз. Ако нямаше достатъчен брой хора, които да станат учредители през 2012 година, нямаше да има и „Марсианско общество – България“. Поне не и на онзи момент.

Другото нещо, което е фактическа грешка, е написаното, че разпространяваме карти на Марс по училищата. Имаме желание да направим тираж за училищата и за това събираме дарения, срещу които изпращаме карти на Марс от първия тираж. За подробности можете да видите проекта „Карта на Марс за всяко училище„.

Вместо заключение – „Марсианско общество – България“ е на своите учредители и членове, управлявано от Управителен съвет. За подробности можете да видите страницата „За нас„. Второто нещо е, че  разпространяваме безплатни карти до всички регионални библиотеки и астрономически организиции. Онези от тях, които вече имат карти, можете да видите на страницата „Обществено достъпни карти„. Ако Вашата градска библиотека или астрономически клуб/планетариум/обсерватория/институт няма от тези карти, свържете се с нас.

 

В първата част на статията се говори за Паул Рьомер (оттук нататък информацията е само от статията във вестника), който е един от хората зад проекта „Mars One“, бивш главен художествен директор и един от създателите на „Ендемол“ – фирмата-собственик на правата за реалити-шоуто „Big Brother“.

Дотук просто в статията се говори за реалити-предаването, което българите познават. След това в статията се продължава с реалити-шоу под името „Голямото донорско шоу“ (проведено от формата „Ендемол“), в което, накратко казано, победителят, който има нужда от жив бъбрек за трансплантация, намерил в хладилката кутия пластмасов модел на бъбрек, а обяснението от страна на организаторите на „Голямото донорско шоу“ било, че актрисата, която може би е трябвало да стане донорка, нямала никакво намерение да се разделя с органите си.

Въпросният Паул Рьомер не е сред основателите на „Марс Уан„. Паул Рьомер не е сред съветниците на „Марс Уан“. Намираме Паул Рьомер едва при посланиците на „Марс Уан“, чиято роля е, цитирам с превод на български от страницата на посланиците: „Посланниците разпространяват добрата новина за Марс Уан, като подкрепят амбициозното начинание, което тя [фондацията] е предприела.

Основателите са 8 души, повечето от които са с магистърска образователна степен. Съветниците са 16 души, повечето от които са с докторски научни степени. Посланиците са 6 души – някои с по две титли – професори като длъжност и доктори като научна степен. Е, от тези 30 души, светлините на статията се концентрират върху Паул Рьомер, който както виждаме не е нито най-важният от всички тези хора, нито е в ръководството на фондацията „Марс Уан“, нито е дори съветник, а просто по лична инициатива, от свое име, е решил да разпространи информация за начинанието на фондацията „Марс Уан“. Всъщност позицията му е такава, че той не е незаменим. Въпросът е, че не е Паул Рьомер този, който праща хора на Марс (между другото, хората за Марс са наречени с обидното название „балъци“), а фондацията „Марс Уан“.

В друго каре Паул Рьомер е наречен „инициатор“. Вече разбрахме, че Паул Рьомер не е инициатор…

„Марс Уан“ е частно начинание, което има „letter of interest“ – нещо като писмено потвърждение за интерес към мисията, че съотвеното оборудване би било доставено, ако всичко върви по план във времето и заплащането – от няколко основни доставчици на хардуер и друго оборудване от фирми по целия свят. Явно те не се интересуват дотолкова от професионален гаф в миналото на един от посланиците, че да откажат поддържката си, макар на първо време чрез писмено потвърждение за интерес.

 

В едно от каретата не е пропуснато да се спомене и за продажбата на парцели на небесни тела – Луната, Меркурий, Венера и Марс – позовавайки се на празнота в договора за мирно използване на Космоса. Въпреки че никой по света не възприема тези продажби сериозно, на тях е отделено доста място, за да има сензация. Въпреки че на автора на материала беше обяснено, че тези продажби са фалшиви – в бъдеще едва ли ще имат правна стойност.

 

Единственото хубаво нещо е, че като част от илюстративния материал са сложили топографската карта на Марс.

Добре, има и нещо смешно. Има снимка на Паул Рьомер как обявява, че има карта на Марс на български език. И информацията била пратена от „Марсианско общество – България“. След това се оказа, при разговор с автора, че е станала, цитирам „техническа грешка на секретариата“ и на 01.02.2012 ще бъде пусната „поправка за теста под снимката“.

 

Не, няма да кажа кой е вестникът. Нито журналистът.

 

Жалко е, че в България всичко успява да се сведе до скандала, сензацията, жълтото. Понякога има полезни публикации, които излизат в скандален вид. Публикации, които основните играчи на пазара на вестниците никога няма да пуснат. Или на някой разследващ журналист. Само че обсъжданата статия не е от тях.

 

Ако искате примери за журналисти и издания, които съвестно и професионално си вършат работата и които са имали контакт с „Марсианско общество – България“, мога да ви посоча поне двама журналисти и две издания. Камен Петров от русенския в-к „Бряг“ и Георги Караманев от „Списание 8„. Мога да ви посоча и онлайн сайт – Светослав Александров от „Космос БГ„.

 

инж. Михаил Матеев
председател на „Марсианско общество – България“
MarsSociety.BG

 

Оставете коментар