Footsteps in Red: ревю

Footprints in Red

Прочетох втората история от книгата на Дъг Търнбул Footprints in Red.(Книгата е на разположение при мен.) Това е книга с няколко истории, посветени на Марс. Чел съм и друг къс разказ от него, така че знаех какво да очаквам.

 

Дъг пише (е, поне това, което съм прочел от него) в стил твърда научна фантастика. Мога да сравня стила му с този на Конрад Фиалковски и неговото Нулево решение (Zerowe rozwiązanie) който е моят любим къс разказ от детството миwhich is my favorite short story of my childhood, последната глава на Марсианските хроники на Рей Бредбъри – Октомври 2026: Излет на Марс, като реализъм и книгата На Луната на Константин Циолковски, тъй като Дъг Търнбул се старае да посочва най-добрите научни факти в своите разкази.

 

Разказите на Дъг са от много човешка гледна точка – тази на изследовател, но обикновен човек. Без свръхгерои, без извънземни.

 

Colonial scout (Колониален разузнавач) е история за водач на група бойскаути на име Оги, който води екипа си за нощуване навън, в пещера на Марс. Историята започва с много подробно описание на транспортния роувър, научните факти са предадени като разговор от въпроси и отговори между Оги и юношите. По някое време възникава главният проблем в разказа, когато едно от момчетата чупи ръката си при лудуване с друго дете. Бързото решение е  да се обездвижи счупената ръка с метод и инструмент от близкото бъдеще. Историята завършва с връщането на групата в базата.

Според мен историите могат да бъдат препоръчани като литература за млади читатели (в периода на оформяне на характера) дори и главният герой обикновено да е възрастен.

 

В заключение бих казал, че обичак да чедта Дъг в оригинал и очаквам с нетърпение той да бъде преведен на български език, така че повече хора да могат да се насладят на таланта му..

 

18 авг. 2013 г.

Михаил Матеев, маг.-инж.

Председател на Марсианско общество – България

www.marssociety.bg

*Марсианско общество – България има ежегоден литературен конкурс за научно-фантастичен къс разказ и поема

Оставете коментар