За картите на Марс – история на проекта

Историята на този проект е илюстрация на факта, че светът е малък. Или че съвременните технологии го смаляват и дават възможност хора от двата края на земното кълбо да обменят информация.

Миналата (2011 година) търсех карта на Марс с желанието да си закупя един брой и да го окача на стената си. Посетих тогавашната верига „Пингвините“, тъй като там открих (екранна снимка по-долу), че продават карта на Марс, направена от Нешънъл Джиографик. За съжаление не можаха да ми доставят тази карта.

 

По-късно, докато разглеждах снимките на екипа от Нова Зеландия в Марсианската пустинна изследователска станция (MDRS), попаднах на една от прощалните снимки на екипа, а на стената ясно се виждаше карта на Марс.

След това публикувах линк към снимката във групата на The Mars Society във Facebook, откъдето един австралиец – Джонатан Кларк – ме насочи към Акош Кережтури от Унгарската астрономическа асоциация, който в последствие ме свърза с Хенрик Харгитай,  съставител на въпросната карта (около 14 май 2012 година) и председател на Комисията по планетарна картография към Международната картографска асоциация.

В последствие обменихме кореспонденция с г-н Харгитай и така се стигна до 2 картифотокарта и топографска карта – преведени и издадени на български език в края на месец август 2012 година. (Фотокартата се издава на хартия за пръв път на български език, към 2012 година оригиналите на английски и унгарски са издадени само в електронен вид).

Топографска карта на Марс, издадена от „Марсианско общество – България“, 2012 година

 

Фотокарта на Марс, издадена от „Марсианско общество – България“, 2012 година

 

Издадохме тези карти като част от нашите цели за популяризиране на идеята за колонизация на Марс, а също така и да кажем „Благодаря!“ на всеки наш настоящ и бъдещ дарител (който дари поне 10 лв) или член – понеже картите се изпращат само на дарители и членове на „Марсианско общество – България“, а не са на свободна продажба. По този начин финансираме и останалите си проекти.

Във връзка с нашата насоченост в обществена полза част от комплектите карти ще бъдат дарени на всички онези библиотеки и астрономически клубове/планетариуми/обсерватории, които имат интерес да получат от тях и се свържат с „Марсианско общество – България“. На страницата Обществено достъпни карти можете да видите къде вече има налични карти (когато става дума за библиотеки, вероятно картите ще са в читалните)

(Информация за топографската карта и фотокартата от Международната база данни по планетарна картография. Линк към всички карти на Марс от Международната база данни по планетарна картография.)

 

Оставете коментар