Домати по марсиански

by admin on October 15, 2012

Пръв биологичен експеримент на “Марсианско общество – България”, който е достъпен за всеки – от дете до старец.

В същността си този експеримент се състои в отглеждането на домати и други зеленчуци (всъщност доматът е плод, но да не се отклоняваме излишно) при марсиански светлинни условия.

Очаквайте продължение подробно описание на експеримента, така че всеки, който желае, да може да го проведе у дома.

За по-нетърпеливите – описание на експеримента на английски може да се намери в Доматосферата.

{ 4 comments… read them below or add one }

ghost October 16, 2012 at 08:21

а защо домата е плод ?

Reply

admin October 16, 2012 at 10:39

Защото доматите се консумират като цяло в зряло състояние, а не в зелено.

Цитат от англоезичната Уикипедия:

“While it is botanically a fruit, it is considered a vegetable for culinary purposes…

Botanically, a tomato is a fruit: the ovary, together with its seeds, of a flowering plant. However, the tomato has a much lower sugar content than other edible fruits, and is therefore not as sweet. Typically served as part of a salad or main course of a meal, rather than at dessert, it is considered a vegetable for most culinary uses. One exception is that tomatoes are treated as a fruit in home canning practices: they are acidic enough to be processed in a water bath rather than a pressure cooker as vegetables would require. Tomatoes are not the only food source with this ambiguity: avocados, eggplants, cucumbers, and squashes of all kinds (such as zucchini and pumpkins) are all botanically fruits, yet cooked as vegetables.”
(http://en.wikipedia.org/wiki/Tomato)

Reply

друг гост November 2, 2012 at 11:13

По същата логика Пиперките, Тиквичките, Бамята, и кои ли още не, би трябвало да наричаме също плодове, а не заленчуци….. Но в България по народному деленето на растенията на плодове и зеленчуци се базира най-вече на сладкия вкус на ядивната част, а не на това коя част от растението се яде. Биологичното (да го нарека) делене на растенията на плодове и зеленчуци се базира на това коя част от растението се яде – самия плод (след цъфтене, връзване, семеобразуване), или други части – листа, стъбла, корени. Тоест, според мен спорът е безсмислен, освен ако биолозите не претендират за ползване на понятията “Плод” и “Зеленчук” само по смисъла на биологичния критерий… Но в българския език има не малко примери на масова употреба на една и съща дума в различни значения…

Reply

друг гост November 2, 2012 at 11:19

Vegetable From Wikipedia, the free encyclopediaJump to: navigation, search For other uses, see Vegetable (disambiguation).

Vegetables in a supermarket in the United States.A vegetable is an edible plant or part of a plant, but usually excludes seeds and most sweet fruit. This typically means the leaf, stem, or root of a plant.

The non-biological definition of a vegetable is largely based on culinary and cultural tradition. Therefore, the application of the word is somewhat arbitrary, based on cultural and/or personal views. For example, some people consider mushrooms to be vegetables even though they are not biologically plants,[1][2] while others consider them a separate food category;[3] Some cultures group potatoes with cereal products such as noodles or rice[4], while most English speakers would consider them vegetables.

Some vegetables can be consumed raw, some may be eaten cooked, and some must be cooked in order to be edible. Vegetables are most often cooked in savory or salty dishes. However, a few vegetables can be used in desserts and other sweet dishes, such as pumpkin pie and carrot cake. A number of processed food items available on the market contain vegetable ingredients and can be referred to as “vegetable derived” products. These products may or may not maintain the nutritional integrity of the vegetable used to produce them.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: